בתקופות משבר וחירום, ניהול מבוסס נתונים הוא המפתח לניהול אפקטיבי של ההון האנושי. בעזרת כלים כמו סקרים ארגוניים, מנהלים יכולים לקבל תמונת מצב מדויקת על מצבם של העובדים – ולהבין אילו צרכים דורשים מענה מיידי. כך ניתן לגבש תגובה מהירה וממוקדת, שתסייע לשמור על יציבות וחוסן אישי וארגוני כאחד.
מתוך הבנה זו שותפתנו האסטרטגית O.D. Consulting ערכה סקר שבחן כיצד המלחמה משפיעה על החוסן האישי והמקצועי של עובדים בארגונים. הסקר התבסס על מודל עיקרון הרציפויות של פרופ' חיים עומר ונחי אלון (1994), שבחן את ארבעת הרציפויות שמייצרות חוסן אישי: אישית, תפקודית, קוגניטיבית ובינאישית.
הפגיעה העיקרית: ברציפות האישית והתפקודית
הממצאים מדגישים שהמשבר הנוכחי פוגע בעיקר ברציפות האישית והתפקודית של העובדים. רציפות אישית מתייחסת לשגרה היומיומית: שעות שינה קבועות, תזונה תקינה ופעילות גופנית סדירה. כאשר שגרה זו מופרת, העובדים מאבדים את תחושת השליטה בחייהם, מה שעלול להוביל ללחץ ועייפות, המשפיעים ישירות על היכולות שלהם לתפקד גם בחיים האישיים וגם בעבודה.
רציפות תפקודית מתייחסת ליכולת לשמור על שגרה מקצועית תקינה ועמידה במשימות בעבודה, דבר שנפגע לאור חוסר הוודאות, הלחץ והקושי לשמור על התנהלות תקינה בתוך הארגון. ממצא זה משקף הבדל משמעותי מהמשבר הקורונה, שהתאפיין בפגיעה בעיקר ברציפות התפקודית והקוגניטיבית.
בנוסף, הסקר מגלה כי קיימים פערים משמעותיים בין קבוצות שונות בארגון. נשים ועובדים שאינם בתפקידי ניהול מדווחים על פגיעה חמורה יותר במחוברות ובחוסן האישי שלהם. הציון הממוצע של גברים גבוה באופן משמעותי מזה של נשים בשאלות המתייחסות לביטחון ביציבות הארגון וגאווה בהשתייכות אליו.
עם זאת, לצד כל הקשיים הללו, יש גם נקודות אור. העובדים מעניקים ציונים גבוהים לצוותיות ולפתיחות בתקשורת בתוך הצוותים, מה שמחזק את חשיבות השמירה על שגרות צוותיות ומפגשים פנים אל פנים.
אז מה עושים?
טיפ #1: אחת הדרכים להתמודד עם הפגיעה ברציפות האישית היא באמצעות עידוד העובדים לשמור על שגרה יומית קבועה, כולל זמני שינה, ארוחות ופעילות גופנית. הציעו תוכניות רווחה שתומכות באורח חיים בריא, כמו אפליקציות לאימונים ביתיים או אפליקציות שיסייעו לעובדים לנהל את היומיום שלהם בצורה מסודרת יותר.
טיפ #2: מנהלים צריכים לזהות את הקבוצות בארגון שזקוקות להתערבות ממוקדת, ולבנות עבורן תוכניות מותאמות. זה יכול לכלול קבוצות תמיכה לנשים, תוכניות מנטורינג לעובדים שאינם בתפקידי ניהול, או פעילויות אחרות שמתאימות לצרכים הייחודיים של כל קבוצה. גישה מותאמת אישית תחזק את תחושת השייכות והערך האישי של כל עובד.
טיפ #3: הנחו את המנהלים לקיים שיחות אישיות תכופות עם העובדים, לזהות סימני מצוקה ראשוניים ולוודא שלעובדים יש למי לפנות בעת הצורך. זהו מפתח לשיפור התפקוד והפרודוקטיביות בטווח הארוך.
טיפ #4: המשיכו לטפח את הצוותיות ואת הקשרים הבינאישיים בארגון באמצעות פעילויות גיבוש, פרויקטים משותפים בין מחלקות, ועידוד שיתוף פעולה בפלטפורמות דיגיטליות.
כיצד ניהול מבוסס דאטה יכול לשפר את חוסן העובדים?
הממצאים הללו מבהירים את החשיבות של שימוש בנתוני הון אנושי לזיהוי דפוסים בעיותיות ולבניית תוכניות מותאמות לטיפול בהם. ניהול הון אנושי מבוסס נתונים מאפשר לארגון לנטר את מצב עובדיו בזמן אמת, לזהות את הצרכים שלהם ולפתח תוכניות ממוקדות ויעילות שעונות על צרכים אלו.
אנו מספקים את הכלים המתקדמים ביותר המאפשרים לארגונים לזהות מגמות בעייתיות לפני שהן הופכות למשברים, ולפעול באופן ממוקד לצליחת האתגרים הללו. בסופו של דבר, שימוש נכון בכלים אלו יהפוך את המשבר להזדמנות לחיזוק המחוברות, שימור החוסן הארגוני, וייצר תשתית איתנה לניהול ההון האנושי בארגון גם לאחר שהמשבר יחלוף.